Wanneer is het de juiste tijd voor inspirerend leiderschap?

 In blog

Wat moet er eerst zijn, voordat je met inspirerend leiderschap kunt beginnen?

Deze vraag komt bij me op omdat ik op dit moment druk ben met de promotie van mijn nieuwe training: Inspirerend Lokaal Leiderschap. Een training waarin ik leiders leer om vanuit inspiratie hun team mee te nemen. Zodat ze hun teamleden gemakkelijker mee krijgen en méér resultaten halen. Ik geloof namelijk dat dit is wat er nodig is. Juist binnen de lokale overheid. Het is inspiratie wat mensen op de lijn van groei en een bijdrage leveren houdt. Gebrek aan inspiratie of zelfs de totale afwezigheid van inspiratie werkt de behoefte aan zekerheid en daarbij juist de angst en stress in de hand.

Als ik daar de cijfers naast leg: 14 % van alle werknemers in Nederland heeft last van burn-out en stressverschijnselen. Dat cijfer is wel redelijk bekend. Wat veel minder bekend is, is het volgende cijfer: 15% van alle werknemers heeft last van bore-out. 15 % van al onze medewerkers zit onder het optimale niveau te presteren! En als ik heel eerlijk ben: ik geloof dat dit percentage binnen de (lokale) overheid hoger ligt. Maar dat betekent dus dat bijna 30% van al ons personeel niet optimaal functioneert! Enig idee hoeveel geld daarmee gemoeid is? Gemiddeld zo’n € 10.000 euro per jaar per medewerker! Een aardig bedrag dus.

Optimaal functioneren als win-win

Wie mij een beetje kent die weet direct: ik zie daar een win-win! Want wie niet optimaal functioneert, is zelf óók niet gelukkig. Ik weet uit ervaring dat het niet prettig is om richting een burn-out te gaan. En hoewel ik niet uit ervaring weet hoe het is om stelselmatig onder te presteren op je werk vanuit een soort verveling, vanuit een gelatenheid, vanuit een niet betrokken zijn, kan ik me zomaar voorstellen dat je ook daar uiteindelijk niet gelukkig van wordt. Waarom? Omdat echt gelukkig worden, voldoening ervaren, tevredenheid en trots voelen voor wat je doet, energie krijgen van je werk, dat hangt allemaal samen met de mate waarin je groeit en de mate waarin je een bijdrage levert aan iets dat groter is dan jezelf. Zowel van je tijd uitzitten als van constant op je tenen lopen word je niet gelukkig én je presteert minder dan je in potentie in je hebt.

Dus als we iedereen in optimaal functioneren krijgen, dan is én iedereen gelukkiger én we leveren meer prestaties! Voilà: win-win!

Optimaal functioneren is géén perfectie

Voor de duidelijkheid: optimaal functioneren is wat mij betreft dat je de beste prestaties levert die je kunt, gelet op de omstandigheden. Dat is dus iets anders dan perfectie! (Hoe dat precies werkt leg ik in een volgend blog uit.) Je optimale functioneren is dus niet iedere dag exact hetzelfde. Als ik heel slecht geslapen heb, is mijn optimale functioneren iets anders dan wanneer ik zo fris als een jonge hinde ’s morgens uit mijn bed huppel. En dat is ok. Maar op beide dagen lever ik wel optimale prestaties.

Uit het overlevingsmechanisme

De vraag is dan: hoe krijgen we onze mensen in optimaal functioneren? Als ik de blog hier zou stoppen en zou vragen naar wat er op dit moment aan gedaan wordt om mensen in optimaal functioneren te krijgen, dan zouden er waarschijnlijk heel veel verschillende opties volgen. Er wordt namelijk heel veel gedaan. Workshops, bewustwording, stoelmassages, thuiswerken, zelfsturende teams, verantwoordelijkheden laag leggen, periodieke gezondheidstesten, trainingen, sportfaciliteiten, strategische personeelsplanning, generatiepact etc. etc. Al deze activiteiten worden met de allerbeste intenties ontwikkeld en uitgezet. Echt, ik twijfel geen seconde aan de goede intenties. Alleen: wat is het effect van al deze activiteiten? Hoeveel medewerkers volgen de workshops en trainingen? Hoe is het verloop van je kortdurend ziekteverzuim? Hoe verbeteren de prestaties door al deze investeringen?

De kans is groot dat je het antwoord op deze vragen niet precies weet. De kans is ook groot dat het werkelijke antwoord is: minimaal. En laat me je uitleggen waarom ik tot die conclusie kom.

Zoals ik al zei: niemand wordt gelukkig van te veel (werk)stress (richting een burn-out) of van te weinig uitdaging (richting een bore-out). De enige reden waarom mensen dan tóch daarvoor kiezen (eigenlijk is kiezen niet het goede woord) is omdat het een overlevingsstrategie is. En je kunt je waarschijnlijk voorstellen dat als het een overlevingsstrategie is, als het zo diep instinctief is dat je ergens voor “kiest”, dat het dan nogal moeilijk is om dat zomaar te veranderen. Mensen die richting een burn-out gaan of mensen die richting een bore-out gaan zijn dus gewoon aan het overleven. En als je aan het overleven bent, dan sta je niet zo heel erg open voor nieuwe dingen. Dan hecht je juist heel erg aan zekerheid. Aan het bekende. Houden wat je hebt, want dat ken je tenminste. Oók als dat bekende uiteindelijk destructief is.

Kiezen voor groei en een bijdrage leveren

De enige manier om mensen uit dit overlevingsmechanisme te halen is door ze te triggeren op iets wat óók in hun eigen systeem zit en dat is de behoefte aan groei en een bijdrage leveren. Ieder mens heeft deze behoeften en alleen als we deze behoeften tot een aanzienlijk niveau vervullen, ervaren we geluk en voldoening. Dat ieder mens deze behoeften heeft, zie je het beste bij kleine kinderen. Ze leren allemaal lopen (fysieke beperkingen even buiten beschouwing gelaten). En ze geven het niet op als ze twee keer gevallen zijn. Net zo goed als dat er geen ouder op de wereld is die na twee keer vallen tegen zijn kind zegt: weet je, laat jij dat lopen maar zitten, dat gaat hem niet worden.

Onze maatschappij is echter in een veel hogere mate gericht op zekerheid dan op groei. En dus leren we ergens onderweg onze focus te verleggen. Dat gaat onbewust. Maar als die focus eenmaal bij zekerheid ligt, als we eenmaal onbewust zekerheid belangrijker zijn gaan vinden dan groei, dan komen we in een neerwaartse spiraal terecht. Want de behoefte aan zekerheid leidt juist tot…. angst! Het leven is namelijk niet zeker. Je kunt niet alles onder controle hebben. Het leven verandert. De maatschappij verandert. Het werk verandert. De klanten veranderen. Niets blijft altijd wat het is. Sterker nog: alles wat leeft….. groeit! En dus hebben ook mensen het nodig om te blijven groeien. Om te blijven leren.

Inspiratie om je focus te verleggen

Om uit de neerwaartse spiraal van overleven en een focus op zekerheid te komen, hebben we het dus nodig dat we weer getriggerd worden op groei. En dat gebeurt wanneer we geïnspireerd worden. Dat is alles. Als we geïnspireerd zijn, voelen we weer energie, zin om iets aan te pakken, drive. En we kennen het allemaal. We hebben allemaal wel eens een verhaal gehoord, een film gezien, een gesprek gevoerd met iemand waardoor we weer die positieve energie voelden. Meestal wisten we dat heel even vast te houden om vervolgens weer terug te vallen in onze oude overlevingspatronen. Wat dus nodig is, is dagelijks inspirerend leiderschap. Niet zo maar “een keertje” alsof het een trucje is. Een leider die elke dag vanuit een inspirerende visie zijn team voorleeft hoe de toekomst er óók uit kan zien. Wat de werkelijke meerwaarde van het werk ook kan zijn. Hoe alle aanwezige talenten kunnen worden ingezet voor iets groters. Een inspirerend leider weet zijn mensen intrinsiek te motiveren om uit hun overlevingsmechanismen te stappen. Omdat hij een beter en aantrekkelijker perspectief biedt. Daarmee bereikt hij meer resultaten, zijn de medewerkers gelukkiger, ontwikkelen ze zelfvertrouwen en eigenaarschap, gaat het kortdurend ziekteverzuim aanzienlijk omlaag en vermindert het aantal burn-outs.

Dus: Wanneer is het de juiste tijd voor inspirerend leiderschap? Mijn coach zou zeggen: When would now be a good moment? En ik ben het helemaal met hem eens: NU is het juiste moment voor inspirerend leiderschap. Waarom zou je nog langer wachten? En nee, het past niet in je agenda. Net zo goed als een dag ziek zijn of nog erger: langere tijd uitvallen niet in je agenda past. De vraag is dan ook niet: wanneer past het in mijn agenda? De vraag is: wanneer kies jij ervoor om vanuit inspiratie je team te gaan leiden? Ik lees graag wat jij daarvan vindt.

Hoe nu verder?

Gratis consult

Heb ik iets getriggerd? Had je tijdens het lezen een aha moment? Of had je misschien een sh*t moment? Allebei is prima. Want zo’n moment kan de start zijn van groei in jouw leiderschap. Wil je weten hoe jouw groei er specifiek uit kan zien of wat je moet doen? Maak vandaag nog een afspraak voor een gratis consult en ontvang minimaal twee concrete tips waar jij mee verder kunt.

maak direct een afspraak

 

Gratis on-line training voor het versterken van je veerkracht en leiderschap

Wil je meer weten over het versterken van je veerkracht en leiderschap? Meld je dan aan voor mijn gratis on-line training. In 10 video lessen krijg je kennis en opdrachten waarmee jij je veerkracht versterkt. Je kunt er direct mee aan de slag en je volgt de videolessen op het moment dat het jou uitkomt.

Ik meld me aan

Met veel passie coach ik leiders binnen de overheid. Ik stond zelf 20 jaar met m’n voeten in de klei en lag regelmatig met m’n neus in de modder. Ik was afdelingshoofd en gemeentesecretaris. Ik leerde wat niet werkt door te vallen, stond op en ging op zoek naar wat wél werkt. Wil jij beter worden in je leiderschap zonder de fouten te maken die ik maakte? Neem gerust vrijblijvend contact op om samen de mogelijkheden te onderzoeken.

Get started

Recommended Posts

Plaats een reactie

Neem contact op!

We zijn even weg. Laat een berichtje achter en we komen zsm bij je terug!

Vul uw trefwoorden in en geef Enter om te zoeken

Download E-book

Maak je van elk team een succesteam!

Dank voor je aanmelding! De E-mail met downloadlink is onderweg.