Fysieke power: wat je in je lijf stopt, komt er ook weer uit!

 In blog

Suiker, de Grote Verleider

Mijn bijdrage vandaag verschijnt later dan gepland en kent ook een andere inhoud dan gepland. De reden? Fysieke power en het effect ervan op stress. In het filmpje vertel ik je er alles over. Hoewel ik zelf de theorie al heel lang ken en ook behoorlijk goed toepas, ga ik af en toe toch de fout in. Zo ook de afgelopen week. Het begint op zaterdag, mijn ouders komen langs en Robin stelt voor om gebak te gaan halen, gezellig. Ja, zeker gezellig én: een flinke hoeveelheid suiker. En laat suiker nou net mijn grootste valkuil zijn. Alcohol laten staan, niet roken, geen drugs, geen vlees. Het kost me allemaal geen enkele moeite. Maar suiker blijft voor mij “De Grote Verleider”. En na dat gebakje van zaterdag ben ik niet meer te houden. Een reep chocolade, want het is “die tijd van de maand”. Een zak pepernoten, want het is “die tijd van het jaar”. Nog maar een reep chocolade. Een zak Engelse drop, gewoon omdat het lekker is. En gisteren opnieuw een zak pepernoten. Er wordt gezegd dat suiker 20x meer verslavend is dan cocaïne. Nou heb ik dat laatste dan weer nooit geprobeerd, maar ik kan me er zeker iets bij voorstellen.

Luisteren naar mijn lichaam

Dinsdag voel ik eigenlijk al aan mijn lijf: dit gaat niet goed. Te veel suiker activeert het stresshormoon adrenaline. Bovendien werkt suiker depressiviteit in de hand. En dat laatste, daar ben ik gevoelig voor. Afijn, dinsdag voel ik het dus eigenlijk al wel aankomen, maar de drang (= verslaving) naar suiker is sterker en ik ga dus nog even door. Totdat gisteren middag ongenadig de man met de hamer langs komt. Een barstende hoofdpijn, gedachten die maar als een stroboscoop door mijn hoofd blijven flitsen, zorgen, piekeren, negatieve gedachten over mezelf, mijn werk etc. Er is geen houden meer aan. Ik kruip in bed met wat pijnstillers en een enorm gevoel van (eigen) schuld en schaamte. En ik lig wakker. De hele nacht. Tegen de ochtend komt het kleine beetje dat ik ’s avonds heb gegeten er weer uit en dat lucht op. Daarna komen ook de inzichten.

Vallen en weer opstaan

Ik heb harder dan ooit de les geleerd hoe slecht suiker voor mij is. Mijn lichaam liegt niet. De reactie is klip en klaar. Goed voor mijn lichaam zorgen, betekent goed voor mezelf zorgen. Net zo goed als dat mijn lichaam verwaarlozen door het vol te stoppen met gif, betekent dat ik mezelf verwaarloos. En waarom zou ik daar mee door gaan? Dus ik ben weer vol goede moed. Keihard op mijn neus gegaan én weer opgestaan. Eet ik nooit meer suiker? Dat beloof ik niet. Maar ik ben me wel weer pijnlijk bewust geworden van de effecten van voeding op mijn veerkracht en gezondheid. En dan specifiek van suiker, in mijn geval.

Het filmpje, één van onze 10 supertips

Het filmpje van vandaag behandelt het thema: fysieke power. Het is het vijfde filmpje uit een reeks van 10. Wil je de andere 9 filmpjes ook ontvangen? Meld je dan aan voor de gratis SuperTips en je ontvangt elke week een filmpje met een bijbehorende opdracht. Op die manier werk je 10 weken lang op een eenvoudige manier aan het versterken van je eigen veerkracht.

In dit filmpje behandel ik meer aspecten van fysieke power dan suiker alleen. Mijn advies is: kies er één uit die voor jou gemakkelijk is om mee te beginnen. En onderzoek eens wat het effect voor je is. Ik lees je reacties graag.

Succes!

Jeanette van Rookhuizen

Maak kans op een GRATIS lezing!

Het is de week van de werkstress. Daarom delen we deze week extra veel kennis, inzichten én oplossingen met je. Daar bovenop geven we elke dag een gratis lezing weg. Wil je hiervoor in aanmerking komen? Geef dan in een reactie op deze blog aan waarom juist jouw organisatie, netwerk, beroepsvereniging of kring op dit moment een lezing over duurzame inzetbaarheid nodig heeft. Zo helpen wij jouw organisatie op weg naar minder stress en meer plezier en help jij ons bij het realiseren van onze visie: Nederland Stress-vrij! *

Op 20 november maken we bekend welke 5 organisaties zich mogen verheugen op zo’n lezing.

 *met Nederland Stress-vrij bedoelen we vrij van de negatieve aspecten van stress. Want stress kent ook heel veel positieve kanten en die gooien we natuurlijk niet zomaar overboord!

Foto: Sneha Chekuri

Recent Posts

Plaats een reactie

Neem contact op!

We zijn even weg. Laat een berichtje achter en we komen zsm bij je terug!

Vul uw trefwoorden in en geef Enter om te zoeken

Download E-book

Maak je van elk team een succesteam!

Dank voor je aanmelding! De E-mail met downloadlink is onderweg.