Omgaan met stress

Omgaan met stress – 6 slimme tips voor een meer ontspannen leven

Omgaan met stress is niet altijd makkelijk. Stress hoort weliswaar bij het dagelijkse leven, maar soms kan stress te veel worden. Het is daarom belangrijk dat je goed met stress omgaat, zodat je productief en gelukkig blijft. In dit artikel geven we je een aantal handvatten om stress de baas te blijven.

1. Houd een dagboek bij

Het is interessant om voor jezelf na te gaan hoe stress wordt veroorzaakt. Houd eens een dagboek en schrijf op wanneer je stress ervaart en welke situaties daaraan ten grondslag liggen.

Schrijf elke dag op wat je hebt gedaan en wanneer je ergens gestrest over raakte. Dit helpt je om te identificeren waar stress precies vandaan komt.

Misschien komt jouw stress voort uit situaties die je kunt voorkomen, vermijden of verbeteren. Je hebt niet overal controle op en soms is stress onafwendbaar. Toch kan het helpen om je bewust te zijn van de bronnen van stress.

Schrijf ook eens op wat je doet als je gestrest bent. Veel mensen ontwikkelen slechte gewoontes die de situatie uiteindelijk alleen maar erger maken. Denk aan roken, drinken, ongezond eten of drugsmisbruik. Als je van jezelf weet dat je op een ongezonde manier met stress omgaat, is het een goed idee om een positieve manier te vinden om te ontstressen.

2. Eet gezond

Kies voor een gezond en gevarieerd dieet. Je zult merken dat gezonde voeding bijdraagt aan je gemoedstoestand en je algehele welbevinden. Dat maakt het een stuk makkelijker om met stress om te gaan. Sla geen maaltijden over (zeker niet je ontbijt) zodat je lichaam op ieder moment van de dag de energie heeft om stress het hoofd te bieden.

3. Blijf in beweging

Een van de beste manieren om stress buiten de deur te houden, is lichaamsbeweging. Het schiet er vaak bij in vanwege onze volle agenda’s, maar het loont om elke week een aantal vaste momenten te plannen om te sporten.

Probeer meerdere keren per week een half uur of langer actief bezig te zijn. Ga bijvoorbeeld hardlopen, fietsen, zwemmen of dansen. Als je van teamsporten houdt, informeer dan bij een lokale sportvereniging of er een team is waarin je mag meedraaien. Kies iets wat je leuk vindt, dan houd je het een stuk langer vol.

Maak van lichaamsbeweging ook routine. Zorg dat het onderdeel uitmaakt van vaste gewoontes. Pak bijvoorbeeld wat vaker de fiets in plaats van de auto. Maak een aantal keer per week een avondwandeling. Zorg dat bewegen onderdeel wordt van je dagelijkse gewoontes. Regelmaat is daarbij belangrijker dan intensiteit.

4. Slaap voldoende

Wie slaaptekort heeft, wordt al snel kribbig en heeft vaak een korter lontje. Ook voor het omgaan met stress is slaaptekort funest. Zorg daarom dat je je dag uitgerust begint. Het geeft je de energie om stressvolle situaties beter het hoofd te bieden.

Voorkom echter dat je te veel slaapt. Volwassenen hebben gemiddeld 7 à 8 uur slaap per etmaal nodig. Ga dus op tijd naar bed en zet je wekker zodat je een volle dag hebt om van te genieten.

5. Doe leuke dingen

Stress versla je het beste met ontspanning. Zorg er daarom voor dat je regelmatig leuke dingen doet, het liefst met anderen. Sociale contacten en leuke activiteiten geven je energie en verdrijven de prikkels die stress opleveren.

Wie ontspannen is, heeft een meer opgewekte en positieve kijk op de wereld om zich heen. Het is niet altijd eenvoudig om tijd voor jezelf te vinden als je het druk hebt, maar zorg dat je elke dag tijd inruimt om plezier te hebben en te lachen. Lachen is een geweldige manier om stress te verslaan.

6. Zorg voor jezelf

Onderaan de streep komt het er simpelweg op neer dat je goed voor jezelf moet zorgen. Balans is cruciaal. Realiseer je dat het belangrijk is om tijd voor jezelf te reserveren. Doe de dingen die je moet doen om je goed te voelen, dan functioneer je beter en voel je je gelukkiger. Dat maakt het een heel stuk makkelijker om met de stress van het dagelijks leven om te gaan.

Mastering Stress
Robin van Leuffen

Stress de baas?

Volg het Mastering Stress Event!

Omgaan met stress is voor velen een uitdaging. Tijdens dit tweedaagse event leer je hoe jij jezelf mentaal en emotioneel in topconditie brengt.

Neem contact op!

We zijn even weg. Laat een berichtje achter en we komen zsm bij je terug!

Vul uw trefwoorden in en geef Enter om te zoeken

Download E-book

Maak je van elk team een succesteam!

Dank voor je aanmelding! De E-mail met downloadlink is onderweg.