“Geen ‘baastijd’ buiten werktijd”; geen oplossing werkstress!

 In blog

Afgelopen week lees ik het opnieuw, deze keer in de Metro: 58 % van de werknemers vindt dat er meer aandacht moet zijn voor het voorkomen van stress gerelateerde klachten op het werk. En ik zou het wel van de daken willen schreeuwen: Beste werknemers van Nederland (en daarbuiten): het voorkomen van stress gerelateerde klachten op het werk heb je voor 95% zelf in de hand! Je bent niet afhankelijk van wat je werkgever wel of niet doet!

Hoe komt het dan dat we toch collectief denken dat het in de eerste plaats de werkgever is die iets moet doen? Laat me het uitleggen. Het heeft namelijk wel alles met stress te maken en dan vooral met ons stress systeem. De manier waarop ons neurologisch systeem in elkaar zit en met stress omgaat.

Het stress systeem van een vis

De afgelopen honderd jaar is onze samenleving in rap tempo gedigitaliseerd en gemoderniseerd. Ons brein en daarmee ook ons stresssysteem heeft zich nog niet aan deze veranderingen kunnen aanpassen. Simpel gezegd komt het erop neer dat ons brein een heel eenvoudig stresssysteem kent, vergelijkbaar met dat van een vis. Zodra er iets gebeurt dat gevaar voor het voortbestaan kan betekenen, reageert het hele neurologisch systeem met een vechten, vluchten of bevriezen reactie. Op zich een prima systeem. En zolang de dagelijkse stressveroorzakers bestonden uit hier en daar een beer in het bos was het zelfs uitermate nuttig. Het brein registreerde gevaar (een beer in het bos) en het lichaam (stresssysteem) ging  direct in de overlevingsstand. Adrenaline en cortisol gierden in no time door het lijf, de spieren stonden strak, het hart klopte sneller, de oren spitsten zich en het lichaam was klaar voor een sprint. Prima reactie dus.

De beren van nu zijn de beren van vroeger niet meer

Maar hoe lang is het geleden dat jij voor het laatst een beer in het wild hebt gespot? En toch reageert je lichaam dagelijks meerdere malen alsof dat wel het geval is! De digitalisering en het versnellen van onze maatschappij hebben de afgelopen decennia ervoor gezorgd dat er ontelbaar veel stressveroorzakers bijgekomen zijn. Of eigenlijk: gebeurtenissen die door ons neurologisch systeem worden gezien als levensbedreigend. En waardoor ons hele systeem in de vechten – vluchten – bevriezen stand schiet. Inclusief adrenaline en cortisol. Inclusief verhoogde hartslag, strakke spieren en gespitste oren.

Een baas die met een zoveelste vraag komt, file waardoor je te laat op een vergadering gaat zijn, 28 ongelezen berichten in je in-box, het piepen van je smartphone, een zeurend kind, een app-je van je partner “We moeten praten…”. Het zijn allemaal voorbeelden van situaties die niet levensbedreigend zijn en die toch dezelfde reactie in je lichaam oproepen als vroeger die (wel levensbedreigende) beer deed. Ons brein en ons stresssysteem hebben zich simpelweg nog niet aangepast aan de nieuwe hoeveelheid en soort stressveroorzakers. En het tempo waarin ons brein evolueert is dermate traag, dat het nog wel even gaat duren voordat dit wel het geval is.

Je kunt je eigen “evolutie” versnellen

Moeten we dan maar honderden jaren leven met werkstress en burn-out? Wachten totdat ons brein zich eindelijk heeft aangepast? En tot die tijd proberen de stress maar een beetje te vermijden? Of hopen dat onze baas het voor ons oplost? Nee, gelukkig niet. We moeten leren om op een andere manier om te gaan met de nieuwe hoeveelheid en diversiteit aan stressveroorzakers.  En dat blijkt verrassend eenvoudig!

Ik vergelijk het graag met het leren lezen en schrijven. Waarschijnlijk ben je het met me eens, dat dit basisvaardigheden zijn die iedereen moet beheersen. Das dan ook de reden dat we ze al op de basisschool leren. Wat we niet konden voorzien toen wij zelf op de basisschool zaten, was dat het anno 2017 nét zo goed een basisvaardigheid is om te leren om te gaan met de hoeveelheid en diversiteit aan stressveroorzakers. Kijk, je kan natuurlijk wachten totdat je baas stopt met die veeleisendheid of totdat hij je wel die waardering gaat geven, maar veel slimmer is het om zelf te leren er effectief mee om te gaan.

Stress is de grootste blokkade die ons geluk in de weg staat

De afgelopen anderhalf – twee jaar hebben we bij SuperYou zo’n beetje alles verslonden wat er te verslinden is over de werking van het stresssysteem. De aanleiding daarvoor was de conclusie dat (werk)stress de grootste blokkade is die ons geluk, groei en werkplezier in de weg staat. We zullen dus éérst die werkstress moeten aanpakken.

Stel je voor dat je in een bos woont met achter zo’n beetje elke boom een woeste beer of een ander leuk roofdier. Als je niet weet hoe je deze dieren moet uitschakelen, temmen, vangen of ontlopen, dan is het leven in dat bos zeker geen pretje. Je bent alleen maar bezig met de vraag: “Hoe overleef ik vandaag weer?” Maar zodra je geleerd hebt dat je de beren met honing kunt temmen, de haviken en de aasgieren met wat handgeklap kunt verjagen en de wolven kunt uitschakelen door er mee te dansen (‘Dances with Wolves’), dan ontstaat er ruimte om na te denken over het leuk inrichten van je boomhut, het opzetten van een handeltje in eigen geteelde paddenstoelen of het vastleggen van de pracht van het bos in iets als pentekeningen. Kortom: ruimte om na te denken over het ontwikkelen en inzetten van je talenten. En pas als je daaraan toekomt volgen voldoening, werkplezier, geluk en tevredenheid.

Anno 2017 moeten we dus leren hoe we de bedreigingen van vandaag de dag handelen. Daarna kunnen we toekomen aan vragen als: wat wil ik nu eigenlijk in mijn leven? Wat wil ik bijdragen? Welke talenten wil ik ontwikkelen en inzetten? En hoe ga ik dat aanpakken?

Als ik niet éérst die stress leer handelen, dan blijf ik in de overleef-modus. En daar is nog nooit iemand echt gelukkig van geworden!

De SuperYouniversity – alle basisvaardigheden voor een leven met voldoening, succes en geluk

Omgaan met stress, zelfregie en constructieve communicatie. Het zijn de basisvaardigheden die iedereen zou moeten beheersen. De bouwstenen die je het fundament geven waarop jij zelf een gelukkig, tevreden en succesvol (werkzaam) leven kunt bouwen. Niet meer afhankelijk van wat je baas wel of niet doet. In staat om zelf in je kracht te gaan staan én te blijven. Ongeacht de omstandigheden.

Op 11 en 12 januari 2018 start er weer een nieuwe SuperYouniversity. Wil jij écht van je werkstress af? Voor eens en voor altijd? Wil jij kunnen werken met plezier en voldoening, je talenten ontwikkelen en van meerwaarde zijn? Schrijf je dan vandaag nog in!

Oh, en als je nu toch nog iets aan je baas wilt vragen als het gaat om het terugdringen van je werkstress, vraag hem dan om je deelname te faciliteren J want reken er maar op dat hij er óók baat bij heeft!

Zie ik je 11 januari?

schrijf je in voor de superyouniversity

Wil je vóór 11 januari al aan de slag? Morgen post ik een video met daarin de 5 thema’s die een rol spelen bij het beheersen van stress. Kun je direct al zelf aan de slag.

Maak kans op een gratis lezing!

Het is de week van de werkstress. Daarom delen we deze week extra veel kennis, inzichten én oplossingen met je. Daar bovenop geven we elke dag een gratis lezing weg. Wil je hiervoor in aanmerking komen? Geef dan in een reactie op deze blog  aan waarom juist jouw organisatie, netwerk, beroepsvereniging of kring op dit moment een lezing over duurzame inzetbaarheid nodig heeft. Of over vitaliteit, werkplezier, werkstress, het nieuwe leiderschap of één van die andere onderwerpen die gerelateerd zijn aan duurzame inzetbaarheid. Wat we schepen je niet af met een standaardverhaaltje.  We verzorgen in overleg een lezing die perfect aansluit bij wat jouw organisatie op dit moment nodig heeft als het gaat om het verbeteren van duurzame inzetbaarheid.

Zo helpen wij jouw organisatie op weg naar minder stress en meer plezier en help jij ons bij het realiseren van onze visie: Nederland Stress-vrij! *

Op 20 november maken we bekend welke 5 organisaties zich mogen verheugen op zo’n lezing.

*met Nederland Stress-vrij bedoelen we vrij van de negatieve aspecten van stress. Want stress kent ook heel veel positieve kanten en die gooien we natuurlijk niet zomaar overboord.

Recommended Posts

Plaats een reactie

Neem contact op!

We zijn even weg. Laat een berichtje achter en we komen zsm bij je terug!

Vul uw trefwoorden in en geef Enter om te zoeken

Download E-book

Maak je van elk team een succesteam!

Dank voor je aanmelding! De E-mail met downloadlink is onderweg.