Stress verminderen

Stress verminderen?

Wil jij stress verminderen maar weet je niet hoe? Met de juiste tools buig je stress om in een geweldige bron van kracht! 

Stress is voor veel mensen een frequent aankloppende plaaggeest. Een ongewenste bezoeker die je vrijwel dagelijks opzoekt en je dat onbehaaglijke en opgejaagde gevoel geeft. In de hectiek van alledag ervaren we vaak druk. Veel druk.

Stress verminderen niet moeilijk

Veel mensen willen dan ook dolgraag de hoeveelheid stress in hun leven verminderen. Stress verminderen lijkt moeilijk, maar met de juiste tips en handvatten kun je spanning en nervositeit vaak eenvoudig laten afnemen.

Stress is slecht voor je gezondheid

Er zijn goede redenen om stress aan te pakken. Niet alleen zorgt stress voor een onprettig gevoel – het heeft ook een negatieve invloed op je functioneren en je gevoel van geluk. Bovendien kan aanhoudende stress leiden tot allerlei vervelende kwalen en aandoeningen. Stress beïnvloedt je afweersysteem en je daarmee je gezondheid. Langdurige stress kan zelfs leiden tot een burnout.

Oefening baart kunst

Stress verminderen is niet moeilijk, als je maar weet hoe je het moet doen. Zoals als met alles vereist het oefening en discipline. Als je dat lukt, zul je zien dat de hoeveelheid stress die je ervaart, aanzienlijk zal verminderen. Sterker nog – je zult in staat zijn om gevoelens van spanning en gejaagdheid om te buigen tot een bron van kracht. Je gaat op een compleet andere manier in het leven staan!

De gevaren van stress

Hoe goed kun jij omgaan met stress? Thuis. Op je werk. Het is voor de meesten van ons een dagelijks terugkerende uitdaging om het hoofd te bieden aan alle zaken die op ons afkomen.

Wie te veel stress ervaart, loopt het risico op allerlei vervelende klachten:

  • Je prestaties gaan achteruit
  • Je reageert vaker geïrriteerd of ronduit boos
  • Je bent minder creatief
  • Je neemt meer verkeerde beslissingen
  • Je voelt je angstig
  • Je voelt je moe
  • Je zoekt uitvluchten – social media, eten, winkelen
  • Je bent vaker ziek
  • Je gaat meer snoepen
  • Etc.

Stress verminderen door te sporten

Stress zorgt voor de aanmaak van adrenaline in de bijnierschors. Beweging is een van de beste manieren om dit hormoon af te breken. Sporten is bovendien een geweldige manier om je hoofd leeg te maken en zo stress te verminderen.

Zorg dat je regelmatig ten minste 45 minuten matig tot intensief beweegt en merk hoe je lichaam en geest zich zullen ontspannen. Dankzij het sporten wordt namelijk dopamine aangemaakt – een stofje in je hersenen dat je een geluksgevoel bezorgt.

Ben je niet zo’n sporter? Geen nood. Alternatieve vormen van beweging (opruimen, wandelen, soppen, dansen, etc.) werken ook prima om stress te verminderen.

Stress verminderen met de juiste ademhaling

Het is verbluffend hoe je met een juiste ademhaling het gevoel van stress kunt laten zakken. Laat even alles vallen en let op je ademhaling. Als je gestresst bent, adem je vaak snel en oppervlakkig. Je ademhaling zit ‘hoog’. Leg je hand eens op je buik en haal rustig en ‘laag’ adem zodat je buik opbolt. Adem langzaam in, houd je adem een aantal seconden vast en adem weer uit. Blijf dit zo’n tien minuten herhalen. Je zult merken dat je hartslag vertraagt en dat je tot rust komt. De stress ebt weg. Ook hier geldt: oefening baart kunst! Lees ook Veerkracht in 16 seconden en ontdek hoe je met een simpele ademhalingstruc veel soepeler op het leven reageert.

Stress de baas? Volg het Mastering Stress Event!

SuperYou helpt je graag om jouw leven mooier te maken. Als je er in slaagt stress te verminderen, baan je de weg naar een fijner, evenwichtiger en gelukkiger leven. Wil je definitief en duurzaam minder stress ervaren? Tijdens ons tweedaagse Mastering Stress Event leren we je alles  wat je nodig hebt om de energie van stress te transformeren naar een bron van veerkracht, groei en verbinding. Het is een geweldig en inspirerend event dat je leven voorgoed zal veranderen.

Robin van Leuffen

Stress de baas?

Volg het Mastering Stress Event!

Omgaan met stress is voor velen een uitdaging. Tijdens dit tweedaagse event leer je hoe jij jezelf mentaal en emotioneel in topconditie brengt.

Neem contact op!

We zijn even weg. Laat een berichtje achter en we komen zsm bij je terug!

Vul uw trefwoorden in en geef Enter om te zoeken

Download E-book

Maak je van elk team een succesteam!

Dank voor je aanmelding! De E-mail met downloadlink is onderweg.